Consiliul Judeţean Sibiu şi-a primit fraţii din Raionul Donduşeni, Republica Moldova

01_afoto-grup

Consiliul Judeţean Sibiu şi-a primit fraţii din Raionul Donduşeni, Republica Moldova

Consiliul Judeţean Sibiu găzduieşte în perioada 20-22 septembrie, vizita unei delegaţii oficiale din partea Raionului Donduşeni, din Republica Moldova. Scopul vizitei este acela de a se contura câteva domenii de interes comun în vederea încheierii unei convenţii de parteneriat.

Delegaţia moldoveană include specialişti din domeniul agriculturii, învăţământului, culturii, sportului, sănătăţii, elaborării şi implementării proiectelor.

Oaspeţii moldoveni, conduşi de preşedintele Consiliului Raional, domnul Victor Chiriac, au fost primiţi miercuri, 21 septembrie, de conducerea Consiliului Judeţean, repezentată de preşedinta Daniela Cîmpean, şi de cei doi vicepreşedinţi: Marcel Luca şi Wiegand Fleischer. La întâlnirea de lucru au mai participat din partea instituţiei Oana Popa, directorul Direcţiei Strategii, Proiecte, Dana Lupică. Şeful Serviciului Strategii, Dezvoltare Economică şi Socială, şi Mihai Baltador, preşedintele Fundaţiei de Perfecţionare Profesională în Administraţia Publică Sibiu.

Dicuţiile purtate au vizat probleme punctuale privind accesarea şi derularea proiectelor cu fonduri de la Guvern şi fonduri externe, de la Uniunea Europeană, criteriile de eligibilitate, reforma administrativă,  autonomia financiară locală.

V-am expus multe exemple de bune practici privind implementarea unor proiecte cu fonduri din bugetul de stat şi din bugetul Uniunii Europene. Însă, aş vrea să învăţaţi şi din greşelile noastre, ce şi cum să nu faceţi. În primul rând trebuie să vă alegeţi o echipă de oameni curajoşi, care să se gândească la interesul cetăţenilor şi nu la interesul personal. Vreau să evidenţiez că Direcţia de Strategii şi Proiecte din Consiliul Judeţean funcţionează foarte bine şi nu mă aşteptam să găsesc în mediul public oameni atât de implicaţi.  Sper ca în urma vizitei dumneavoastră în judeţul Sibiu să vă întoarceţi cu un bagaj de cunoştinţe util, cu contacte pe care puteţi conta şi să urmeze rezultate palpabile materializate în proiecte comune”, a spus Daniela Cîmpean, preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu.

La rândul său, preşedintele Consiliului Raional Donduşeni, Victor Chiriac, a mărturisit că „simţim ca o gură de aer curat ajutorul din partea dumneavoastră, ajutorul pe care l-am primit în ultimii ani din partea Guvernului României. Suntem aici, la Sibiu, după sprijin şi ajutor, sfat şi învăţătură, ca la un frate mai mare”.

Programul vizitei a inclus o vizită a câtorva birouri din Consiliul Judeţean şi o întâlnire extinsă la care au mai participat prefectul judeţului Sibiu, Cristian Roman, primarul municipiului Mediaş, Gheorghe Roman, primarul comunei Răşinari, Bucur Bogdan, şi cel al comunei Sadu, Valentin Ivan, Preşedintele Asociaţiei Comunelor din judeţul Sibiu, directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Sibiu, Florian Creţu, directorul Camerei Agricole Judeţene Sibiu, Georgeta Purima, directorii şi şefii de servicii din cadrul Consiliului Judeţean Sibiu. În cadrul întâlnirii s-au prezentat aspecte detaliate despre judeţul Sibiu, respectiv  Raionul Donduşeni, şi a fost prezentat filmul „Sibiu – Poarta de Sud a Transilvaniei”.

Oaspeţii moldoveni au făcut un tur ghidat al Sibiului istoric, însoţiţi de Dan Nanu, directorul Direcţiei de Cultură, iar o parte dintre ei au vizitat Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu,  mai ales că preşedintele Raionului Donduşeni, Victor Chiriac,  este medic de profesie, iar un alt membru al delegaţiei, dr. Vaceslav Casian, este preşedintele Comisiei de Sănătate din Consiliul Raional Donduşeni, fiind specialist în imagistică şi endoscopie.

În cursul după amiezii de miercuri, membrii delegaţiei au vizitat Muzeul Astra în aer liber, ocazie cu care au avut parte de prezentarea Complexului Naţional Muzeal ASTRA şi a altor instituţii de cultură din subordinea Consiliului Judeţean Sibiu. Totodată, moldovenii din Donduşeni au avut parte de o surpriză: o animaţie culinară la Târgul de Ţară.

Întâlnirile cu dumneavoastră au ceva în plus faţă de alte întâlniri cu delegaţii din alte ţări. Bineînţeles că partea practică este importantă, dar e bine să apreciem şi să valorificăm partea de suflet care este între noi, să facem din ea forţa noastră.  Fie să ducem la bun sfârşit ceea ce ne dorim împreună şi semnalele de astăzi să ne aprindă aprindă acea lumină care să ne facă să colaborăm”, a mai adăugat vicepreşedintele Marcel Luca.

Vizita delegaţiei din Donduşeni se va încheia joi, 22 septembrie, cu o deplasare la Abaţia Cisterciană din Cârţa şi apoi pe Transfăgărăşan, la Bâlea Lac, la Sediul Salvamont Sibiu, oaspeţii moldoveni fiind însoţiţi de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Wiegand Fleischer.

 

Ioana Căpăţînă

Purtător de cuvânt